A valettai parlament egyes részeit lezárták miután egy rutin vizsgálat során legionellát találtak még karácsony előtt.

Anġlu Farrugia szóvivő a Máltai Timesnak elmondta, hogy a fertőzést először az egyik harmadik emeleti illemhely használaton kívüli kivezető nyílásának tulajdonították. Bár a Környezet-Egészségügyi Osztály a rutin karbantartási ütemterv részeként vette le a mintát december 22-én, öt nappal később riadót rendeltek el, amikor az eredmények legionella nyomait mutatták. A területet izolálták, a zuhanyokhoz és a konyhához való hozzáférést megszüntették, továbbá egészségügyi figyelmeztetést adtak ki és minden munkavállalót megfelelő tájékoztatásban részesítettek – nyilatkozta a szóvivő.

Miután a Környezet-Egészségügyi Osztállyal, egy karbantartó csapattal és egy ipari környezetvédelmi vegyésszel kidolgozták az akciótervet, sürgősségi sokkterápiát végeztek a teljes rendszerben a legionella nyomainak felszámolása és terjedésének megelőzése céljából, hogy elhárítsák a veszélyt.

Dr Farrugia azonban megerősítette, hogy egy hónapon belül a legionella újabb nyomait találták az épület két férfi zuhanyzójában és a Nagymester Palotájában. Az egyik zuhanyzó ráadásul az ellenzéki vezetőé, Simon Busuttilé. A szóvivő nyilatkozata alapján a probléma egyetlen vízvezetékre korlátozódott, amely mindkét zuhannyal kapcsolatban állt. A fertőzött zuhanyzókat karantén alá helyezték.

A Palota összesen 14 miniszteri találkozónak és számos egyéb eseménynek ad majd otthont Málta hat hónapos EU elnöksége alatt. Málta egykori képviselőházát teljesen felújították, hogy alkalmas legyen a kulcstalálkozók helyszínének biztosítására. Ennek érdekében összesen 5 millió € értékű rekonstrukciós projekten esett át.  A munkálatok magukban foglalták egy teljesen új elektromos hálózat és hangrendszer kialakítását és tolmácsfelszerelés, valamint új bútorzat beszerzését.

Az Egészségügyi Osztály által elvégzett vizsgálatok megerősítették, hogy a baktériumok 3-4 nap alatt kezelhetőek és a mikrobiológusok már el is indították a folyamatot. A szóvivő nyilatkozata szerint a következő időszakban további vizsgálatokkal fogják igazolni a legionella baktériumok felszámolását, így az EU elnökségi üléseivel kapcsolatos semmilyen fennakadás nem várható. A szóvivő azt is megerősítette, hogy eddig egyetlen fertőzésről sem érkezett jelentés, a legionella baktériumok jelenléte még egyetlen megbetegedést sem okozott.

 

forrás: TimesOfMalta.com, The Malta Independent

Hozzászólások

Legyen Ön az első hozzászóló.

Válasz


*