A Legionella baktériumok a kórokozót terjesztő közegekből háromféle mechanizmussal juthatnak be az emberi szervezetbe: inhalációval, aspirációval és direkt kontaktus útján.

Inhaláció:
A legionárius betegség leggyakrabban a Legionella baktériumokat aeroszol formájában tartalmazó levegő belégzését követően alakulhat ki. Az aeroszolt a baktériumokat tartalmazó vízből létrejött, szabad szemmel nem látható apró cseppecskék alkotják. A látható vízpermet tehát nem aeroszol, de természetesen képződhet belőle aeroszol is, ha a párolgáshoz elegendően kisméretű vízcseppekből elpárolog a víz, és így méretük még tovább csökken. A 4 μm-nél kisebb átmérőjű cseppekből a környezeti tényezőktől függően akár egy másodperc alatt elpárologhat annyi víz, hogy az 1 μm átmérőjűvé váljon. Ilyen kisméretű folyadékcsepp a levegőben lebegve hosszú ideig megmaradhat, és nagy távolságokba eljuthat. Aeroszol a folyadék felszínét megtörő mechanikai behatásra képződhet, például víz permetezésekor, levegő vízbe buborékoltatásával, vagy amikor a víz kemény felszínnek ütközik. Az 5 μm-nél nagyobb átmérőjű cseppek csak a felső légutakig jutnak, ahol a kórokozók megtelepedni nem tudnak, így a legionellosis nem pneumóniás formáját okozhatják. A Legionella baktériumok a tüdőhólyagocskákba kerülve okoznak tüdőgyulladást, ahova csak a kellően kicsiny, 1-3 μm cseppátmérőjű aeroszol formájában jutnak be. A kórokozó a sejtbe jutva a sejtben szaporodik.

A használati melegvíz-rendszer, hidegvíz-rendszer, közösségi zuhanyzók (különösen a víz- és energiatakarékosság miatt elterjedt, erős porlasztással és nagy nyomással működő zuhanyrózsák), hűtőtornyok, pezsgőfürdők, szökőkutak (főként a beltériek), permetezők, kerti locsolók, nagynyomású vizes tisztítók, tűzoltó (sprinkler) rendszerek, párásítók, fogászati kezelő egységek és lélegeztető készülékek is lehetnek kórokozót terjesztő közegek. Kockázatot jelenthetnek még más, olyan 20 és 45oC közötti hőmérsékletű vizet tartalmazó berendezések vagy rendszerek, amelyek működésük, bemutatásuk vagy karbantartásuk közben aeroszolt bocsátanak ki.

Aspiráció:
Az alsó légúti traktus fertőzésének egy másik valószínű mechanizmusa (az aeroszolok belégzése mellett) a szennyezett ivóvíz félrenyelése, amely a kórházi fertőzések esetén kerül előtérbe.

Direkt kontaktus:
A friss sebbe direkt módon bejutó baktériumok is okozhatnak Legionella-fertőzést, erről sebészeti beavatkozások során számoltak be.

A Legionella baktériummal való fertőződés kockázatát számos tényező együttesen befolyásolja.

Ezek a következők:

  • Legionella baktériumok jelenléte,
  • szaporodásukra alkalmas körülmények, például megfelelő hőmérséklet (20-50oC), tápanyagforrások, mint az iszap, vízkő, rozsda, algák és más szerves anyagok,
  • belélegezhető cseppeket képző és terjesztő eszközök, például vízcsap, zuhany vagy hűtőtorony által kibocsátott aeroszol expozíciója,
  • az exponált személyek egészségi állapota és fogékonysága.

Hozzászólások

Legyen Ön az első hozzászóló.

Válasz


*