Legionellosis

E kórkép 1976-ban vált ismertté, amikor az Amerikai Légionáriusok Philadelphiában megrendezett nagygyűlésén 221 személy betegedett meg pneumóniában, és a betegek 15%-a meghalt. A tüdőgyulladásokért felelős, addig ismeretlen baktériumot a következő évben izolálta a McDade és Shephard vezette kutatócsoport, és Legionella pneumophila-nak nevezte el. A járványügyi vizsgálatok során megállapították, hogy a kórokozó a szálloda légkondicionáló berendezésének párásítójából került aeroszol formájában a levegőbe.

Azóta a Legionellaceae családba tartozó Legionelláknak 50 faját ismertük meg, eddig 21 Legionella fajról bizonyosodott be, hogy emberi megbetegedést képes okozni.

A Legionella-fajok által létrehozott humán megbetegedéseket összefoglaló néven legionellosisnak nevezzük.

Klinikailag két kórforma különíthető el: a nem pneumóniás forma (Pontiac-láz, Lochgoilhead-láz) és a legionárius betegség. A nem pneumóniás forma 24-36 órás lappangási idő után kevésbé súlyos, influenzaszerű tünetekkel járó, néhány nap alatt spontán gyógyuló betegség. Nem jár tüdő érintettséggel, és halálos kimenetelű megbetegedést még nem írtak le.

A legionárius betegség vezető klinikai tünete a tüdőgyulladás, amely magas lázzal és változatos tünetekkel társul, gyakran életveszélyes állapot kialakulásához vezet. Európában 10-30% közötti a halálozási aránya.

Hozzászólások

  1. Csecsemők fertőződtek meg vízben szülést követően - […] Központ) jelentése szerint 2016 első négy hónapjában két gyermek fertőződött meg Legionella-baktériummal Arizona-ban, mindkettőjük vízben születést […]

Válasz


*